מזונות ילדים – כיצד הם נקבעים?
בכל מערכת גירושין בה יש ילדים משותפים קיימת התייחסות רבה לטובת הילדים. וזאת כדי להיטיב עם העתיד שלהם ולדאוג לרווחתם. מסיבה זו יש התחשבות רבה בעניין קביעת גובה תשלום המזונות עבורם. אמנם המטרה המרכזית היא לדאוג לטובת הילדים של ההורים העומדים בפני פרידה, אך בכל מקרה לגופו ייקבעו מזונות ילדים באופן שונה בהתאם לנתונים הקיימים.
כיצד קובעים את דמי המזונות?
לכל ילד באשר הוא יש צרכים מינימליים שאותם עליו לקבל. וזה נכון לכל ילד וילדה, בלי קשר למצב הכלכלי או הסוציו אקונומי של הוריו. מדובר על מזון וסיוע רפואי, ביגוד והנעלה וכן הלאה. לכן הרף המינימלי של דמי המזונות חותר לכסות את כל העלויות הבסיסיות הללו כדי לאפשר לילד חיים תקינים ברמה הבסיסית. לעומת הוצאות חיוניות אלו יש הוצאות נוספות אשר הן אינן כורח המציאות, אלא צרכי מותרות. לדוגמה חופשות, צעצועים, מתנות, דמי כיס וכיוצא באלו. היות ואלו הוצאות שאינן מחויבות ההתייחסות אליהן שונה.
החישוב הסופי
מלבד לצרכים של הילד יש גורמים נוספים אשר משפיעים על גובה דמי המזונות. ואלו היכולות הכלכליות של ההורים. בהתאם לרמת השתכרות האב, האם והצרכים של הילד ייקבע בסופו של דבר הסכם מזונות מתאים על פיו יוחלט על גובה דמי המזונות. כמו כן לוקחים בחשבון את יכולות ההשתכרות של האב. כך שבמידה ומצבו הכלכלי אינו טוב מחמת אי עבודה או עבודה במשרה חלקית, בודקים את כשירותו לעבוד ולהגדיל הכנסות.
התייחסות לגיל הילד
יש התייחסות גם לגיל של הילד. עד לגיל 6 יש לאב את החובה האבסולוטית לזון את ילדיו. ואילו מגיל 6 ועד גיל חמש עשרה שני ההורים נדרשים להתחלק ביניהם בעניין תשלום לענייני מותרות. כאשר הילד מגיע לגיל חמש עשרה יתחלקו ההורים בשווה בהוצאות המחיה שלו כולל הצרכים הבסיסיים שלו.
נתונים מיוחדים
יש לציין כי יש נתונים מיוחדים אשר משפיעים על דמי המזונות ועל התשלום. לדוגמה, במקרה בו הילד מסרב להיפגש עם אביו לאפשר לו לקיים את הסדרי הראיה, הרי האב לא יהיה מחויב לשלם את דמי המזונות.