איך מרסקים אבנים בכליות?
תאריך: מאי 26, 2020
סובלים מאבנים בכליות? המאמר הזה נועד עבורכם. לפני הכול, חשוב לדעת כי קיימים מספר סוגים של אבנים בכליות והטיפול האופטימלי בהם יקבע בעיקר על פי סוג האבנים.
טיפול באבנים בכליות
אבנים בכליות היא מחלה יחסית נפוצה ובמקרים רבים אין כלל צורך לטפל בה וניתן לאפשר לאבנים להיפלט עצמונית דרך מערכת השתן. כל זאת, כאשר מדובר באבנים קטנות שאינן מהוות סכנה לאדם, אך במידה ומדובר באבנים גדולות יותר, כאלה שעלולות לגרום לחסימות שונות, הרי שיש צורך לטפל בהן לפני שהן גורמות לנזק.
ריסוק אבנים בכליות – מה זה אומר
הטיפול הנפוץ ביותר לאבנים בכליות הוא לרסק אותן. איך עושים זאת? לפניכם ארבעת הדרכים הנפוצות ביותר –
- ריסוק בגלי הדף – זוהי פעולה חוץ גופית שמבוצעת לרוב בהרדמה מלאה. מטרת הטיפול הוא לכוון גלים הדף אל האבנים ולגרום להן להתרסק לפירורים על מנת שיצאו בהמשך ממערכת השתן.
- ריסוק באורטרוסקופיה – זהו למעשה ניתוח לכל דבר. הוא מתבצע על ידי החדרת מצלמה דרך השופכן על מנת לגלות את מיקום האבנים ולאפשר את ריסוקן על ידי סיב לייזר או הוצאתן באמצעות מלקחיים וכדומה.
- ריסוק מלעורי – זהו גם ניתוח, אך בשונה מהטיפול הקודם, הוא מיועד לריסוק אבנים כליה גדולות. הוא מבוצע דרך חתך במותן המאפשר גישה ישירה אל הכליה.
- ניתוח להוצאת אבני כליה – בעבר הייתה זו הדרך הנפוצה ביותר למתן טיפול באבנים בכליות (ראו כאן). מדובר על ניתוח בגישה פתוחה שמתבצע בהרדמה מלאה. בניתוח מתבצעת כניסה מלאה לחלל הבטן על ידי מצלמה או על ידי חתך בכליה. כיום מתבצע ניתוח כזה רק במקרים נדירים מאוד כמו כליות עם כמות גדולה של אבנים או לאחר ניתוחים מלעוריים רבים.